Kurs i bruk av sjøfartshistoriske kilder

Tollprotokoll Arendal 1786
Tollprotokoll fra Arendal 1786  
Tollprotokoll Arendal 1786
Tollprotokoll fra Arendal 1786  
Bli med inn i historikerens verksted! Vi inviterer til kurs i hvordan man kan bruke 1700-tallets tollprotokoller som kilder i slektsforskning og annen historisk forskning tirsdag 17.april 2018 kl 18-20. Kurset passer både for slektsforskere og de som bare vil vite litt mer om hvordan man bruker historisk kildemateriale.

Gjennom et to-timerskurs på KUBEN den 17. april vil historiker Nora Rodin gi en innføring i tollprotokollenes oppbygning og vise hvordan de kan brukes i forskjellige historiske undersøkelser, både enkle og mer omfattende. Kurset vil ta utgangspunkt i eksempler knyttet til Aust-Agders sjøfart. Målet med kurset er å lære bort konkrete metoder til hvordan dette kan brukes av historikere, slektsforskere og andre.

Hva var det skipet Spes Fortuna, ført av Arendals-borgeren Hans Groosj, hadde med seg hjem fra Kork i Irland rett før jul i 1782? Og hvor stor del av Norges skipsfart var egentlig Aust-Agder ansvarlige for i 1786? Alt dette er spørsmål du kan få svar på ved å studere de norske tollprotokollene fra 1700-tallet. Bli med inn i historikerens verksted og lær mer om de mulighetene som ligger i dette materialet! 

Alle skip som seilte inn eller ut av Norge eller mellom de norske distriktene på 1700-tallet måtte tollklareres ved inn og utreise. Samlet har dette etterlatt en nesten ufattelig mengde informasjon, og alle disse detaljene om mennesker, last, skuter og destinasjoner er nå digitalisert og gjort tilgjengelig for et bredt historieinteressert publikum. Materialet er ikke bare ekstremt omfattende – hele 250 hyllemeter – det er også såpass intakt at det fra 1751 til 1812 gis mer eller mindre full dekning for samtlige tollsteder i Norge.

Den store detaljrikdommen gjør materialet til en unik historisk kilde, ikke bare for sjøfartshistoriske studier, men også i økonomiske- og sosialhistoriske studier, i lokale og regionale undersøkelser og i slektsgransking. At materialet nå for første gang er publisert på digitalarkivet.no og bearbeidet som del av en nettbasert database gir også helt nye muligheter for bruk av materialet, uansett hvor man måtte befinne seg i landet.

Dato: 17.april kl 18-20
Sted: KUBEN, Parkveien 16
Pris: 150 kr per pers

MELD DEG PÅ HER!
Påmeldingsfrist: 13. april