Nils Hjelmtveit hedret med byste og jubileumsskrift

Jonas Gahr Stoere Og Mari Hjelmtveit Etter Avdukinga Foto Jan Kloevstad
Jonas Gahr Støre og Mari Hjelmtveit under bysteavdukingen. Foto: Jan Kløvstad  
Jonas Gahr Stoere Og Mari Hjelmtveit Etter Avdukinga Foto Jan Kloevstad
Jonas Gahr Støre og Mari Hjelmtveit under bysteavdukingen. Foto: Jan Kløvstad  

21. juli 2017 avduket vi høytidelig en byste av Nils Hjelmtveit på Eydehavn torv. Hjelmtveits livslange arbeid er dermed hedret med en byste avduket på 125-årsdagen for hans fødsel. Skulptør Ferdinand Wyller har jobbet med oppdraget våren 2017 og bysten av den unge Nils Hjelmtveit ble godt mottatt.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Mari Hjelmtveit talte og avduking ble utført ved Jonas Gahr Støre, fylkesmann Stein A. Ytterdahl, representanter for Hjelmtveit-familien og John Lundstøl, som ledet arbeidet med å få bysten realisert. Veterankorpset spilte under seremonien.

I forbindelse med jubileet og avduking av bysten er det utgitt et jubileumsskrift: «Nils Hjelmtveit 1892 – 1985». Dette heftet beskriver Hjelmtveit som skolemann, ordfører, stortingsmann, statsråd og fylkesmann. Nils Hjelmtveit fylte mange roller i løpet av sitt liv og Helge Røed beskriver ham som «den fremste samfunnsbyggeren i Aust-Agder på 1900-tallet». Røed er en av artikkelforfatterne i skriftet. Redaktører er Jan Kløvstad og John Lundstøl. De andre artikkelforfatterne er Kåre Engbråthen, Ottar Lundstøl, Harald Berntsen, Mari Hjelmtveit og Gunnar Hjelmtveit Lille.

Jubileumsskriftet er å få kjøpt på Eydehavn Museet for kr. 150,-.

Helge Røed har skrevet et kort sammendrag av Nils Hjelmtveits liv. Du kan lese mer om ham i vedlagte PDF. Vedlagt finner du også Jonas Gahr Støres tale ved avdukingen av bysten 21.7.17.