Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Et frivaktsarbeide fra 1950-årene

Ulf Hamran, Aust-Agder-Museet
Agderposten 19. september 1987

I seilskipstiden, da hverken radio, fjernsyn eller andre nymotens tidsfordrivere fantes ombord, var det blant sjøfolk utviklet en helt særegen maritim «husflid», basert på det som var for hånden av materialer og verktøy. Tollekniven var universalredskapet. Gammelt, uttjent tauverk, biter av oversjøiske tresorter, rester av seilduk for ikke å snakke om kokosnøttskall, albatrossnebb, ja til og med pinnene til skråtobakksrullene, ble råstoff til kunstferdige frivaktsarbeider.

Arbeidene kunne senere brukes som gaver til foreldre og søsken og kjærester hjemme, og felles for de fleste er at det var uendelig tidkrevende å lage dem. Et annet trekk er at sjømannsarbeidenes utseende rent estetisk, kan stå i omvendt proporsjonalt forhold til antall arbeidstimer. Pinnerammene er i så måte karakteristiske. De må forøvrig før støvsugerens tid vært effektive støvsamlere!

Frivaktsarbeid som makramé (kunstferdig «heklearbeid» av seilgarn, lint av det som fantes råd) og tau-knop-arbeid derimot, de er gjenstand for dyrking og undervisning – på landjorden. Ombord i den moderne bulk- og tankskipsflåten med alle dens fritidstilbud til besetningen, har nok de tradisjonelle frivaktsarbeidene vært på stadig raskere retur.

Likevel: enkelte vil alltid være mer oppfinnsomme, og er mer fingernemme enn andre. Noen typer frivaktarbeider har faktisk oppstått, også i vår tid:

Vi viser her en flat ring, laget av 65 sigarettpakker «Camel» ombord i et norsk handelsskip i 1950-årene. (Billige sigaretter på utførsel var altså en forutsetning!) Ringen kan brukes som fotoramme på veggen, eller som bordskåner til å sette kaffekjelen på. Sigaretteskeringer av denne typen har nok ikke hatt særlig lang levetid, de har vel hatt samme funksjon som utklippsfigurer og slikt som barn før i tiden hygget seg med å lage.

Ringen her er en gave til Aust-Agder-Museet fra en Arendalsdame som seilte i utenriksfart som salongpike. Vi har en tilsvarende ring fra samme tid – denne gang av «Chesterfield»-esker som er gave fra en Tromøyskipper. Sigaretteskeringer har tydeligvis vært et velkjent frivaktsarbeid blant norske sjøfolk i 1950-årene.

Referanser til KUBENs samlinger
Gjenstander: AAM.17503, billedramme.



Emneord:

Etter 1800,
Museum,
Gjenstander,
Håndverk,
Sjøfart og skipsbygging


Frivaktsarbeide fra den moderne bulk- og tankskipsflåtens tid. Foto: KUBEN.


Nytt om gammelt. Artikkelserie.
Nytt om gammelt. Artikkelserie fra KUBEN, Aust-Agder museum og arkiv. Publisert i Agderposten 1983-2004.