HER KAN DU SE OG HØRE EN SPENNENDE SAMTALE MELLOM FAGFORENINGSLEDER JAN ARILD ANDERSEN OG DIREKTØR SAM C. SYVERSEN. NILS PETTER VIGERSTØL ER ORDSTYRER

Lørdag 12. desember 2020, kl.07.00 blir denne samtalen tilgjengelig via lenken nederst på denne siden. Lenken blir også tilgjengelig på museets facebook-side og via nettartikkel i Sideblikk.

Bilde Fra Video Eydehavn Museet 2Velkommen til et digitalt arrangement fra Eydehavn Museet!

Arrangementet har form av en samtale mellom tidligere fagforeningsleder Jan Arild Andersen og økonomidirektør Sam C. Syvertsen. Nils Petter Vigerstøl er ordstyrer. Du kan følge denne samtalen direkte på pc-en din.

Jan Arild Andersen, og daværende økonomidirektør ved Norton/St Gobain, Sam C. Syvertsen, utveksler erfaringer og opplevelser fra den turbulente perioden ved Smelteverket i årene mellom 1990 og 2005. Det handler særlig om rasjonaliseringsprosessen og nedbemanningen som ble igangsatt ved fabrikken etter 1990. Dette var en prosess som kulminerte med nedleggelsen av det siste ovnshuset ved Smelteverket i 2005.

 Moelle 1 3 Etasje 09091913 Jpg

Eydehavn Smelteverks lange historie som produsent av silisiumkarbid, eller SIKA, startet etter Sam Eydes initiativ i 1913. I dag er Smelteverket blitt en del av FIVEN Norge AS, og det som er igjen av driften på Eydehavn dreier seg nå om foredling av rå-sika som blir tilsendt fra avdelingen i Lillesand.

11 06 1957 68 Laben JpgFoto fra Smelteverkets laboratorium 1957.

Smelteverket på Eydehavn var i alle år en av verdens ledende produsenter av høykvalitets SIKA. På et tidspunkt dekket de opp mot 20 % av det europeiske markedet, og antallet ansatte var på det meste rundt 400. Gjennom sitt  lange livsløp har bedriften hatt flere ulike utenlandske eiere. Da det franske selskapet St.Gobain overtok på eiersiden i 1990, var det imidlertid mange som fryktet radikale endringer. Snart fulgte også en dramatisk rasjonalisering og nedbemanning. Rasjonaliseringen førte til slutt til at det siste ovnshuset ble nedlagt i 2005.

 SIKA Paa Lastebil Klar For Utkjoering JpgLastebil med SIKA - klar for utkjøring - fra 1980-tallet

 I denne digitale samtalen tar Jan Arild Andersen og Sam C. Syvertsen, oss med tilbake til disse hendelsene og forteller om hvordan denne prosessen egentlig foregikk.

Vi får dermed høre historien både fra arbeidstakers- og fra arbeidsgivers side. Nils Petter Vigerstøl leder samtalen.

 

Arrangementet er i regi av Eydehavn Museet, etter initiativ av Ole Tom Tjuslia.  Produsent: avisen Frolendingen.

Fra i dag, lørdag, kl.07.00 blir arrangementet tilgjengelig via denne lenken.

https://www.youtube.com/watch?v=kb3ua6LR0o8&feature=youtu.be

Lenken blir også tilgjengelig på museets facebook-side og via nettartikkel i Sideblikk

Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her
Jeg forstår, ikke vis denne meldingen igjen