Merdøgaard Skjærgårdsmuseum

AAKSDF200802523
Foto: Karl Ragnar Gjertsen/AAks  
AAKSDF200802523
Foto: Karl Ragnar Gjertsen/AAks  
Merdøgaard er dessverre stengt for sesongen, men åpner igjen for omvisning i juni.

Merdøgaard er åpent for omvisning hver dag i skolens sommerferie. Omvisningene starter hver hele time fra klokka 12. Siste omvisning starter klokka 16.

Merdøgaard er en liten kystgård med skipperhus fra 1736, bevart slik det har stått, og med opprinnelige interiører og innbo fra ca. 1800. Bryggerhus med bakerovn er bygd sammen med selve våningshuset. Sjøbod og fjøs hører til i gårdsanlegget.

Besøksinformasjon og åpningstider
Se film fra Merdøgaard

Merdø i skjærgården utenfor Arendal er vel verdt et besøk, enten man vil oppleve naturen, gammel kystkultur eller bare kose seg. Merdøgaard omfatter 1/3 av arealet på den idylliske øya. På museumsområdet er det både badestrand og en liten kafe. Badestranda er faktisk en av distriktets fineste sandstrender for småbarn.

Merdøgaard har hatt flere interessante beboere på 17- og 1800-tallet. Kinakapteinene Zacharias Allewelt og Jesper With satte sitt preg på huset. Et av rommene i huset kalles enda for "Kinasalen" - et navn den fikk allerede midt på 1700-tallet. Ekteparet Edel Nielsdatter og Jacob Larssøn bodde i huset fra 1782 - og deres etterkommere hadde eiendommen fram til 1930. Det var Edel og Jacobs sønnesønn som kom på den tanken at Merdøgaard burde bevares slik det var.

Dikteren Vilhelm Krag var en av de som offentlig tok til orde for å bevare Merdøgaard. I 1915 kom han med forslag om å gjøre huset om til museum "saa at det alltid skal komme til at staa, der det staar og fortælle os den skjønne underlige saga fra Skjærgaardens gamle dage!" Arendals Museum ervervet ikke bare huset, men hele eiendommen Merdøgaard til museums- og friluftsformål i 1930.

Øya Merdø er en del av Raet Nasjonalpark