I Christiansted

I Christiansted -1
M/S Museet for Søfart, Danmark.

Byen Christiansted på St. Croix var ikke noen utkant på 1760-tallet. Den hadde hus og regulerte gater med et yrende folkeliv, og var beskyttet av kanonene fra fortet Christiansvern. Guvernøren og kongens øvrige embedsmenn var byens overklasse, sammen med plantasjeeierne. Selskapslivet florerte, flotte kareter kjørte omkring i gatene og kvinnene var vakkert kledd. Den dansk-norske koloniøya hadde på denne tiden 18 000 innbyggere, og bare 10 % av disse var den hvite, frie delen av befolkningen.

Det øverste bildet er en akvarell som viser havneplassen i Christiansted ca. 1788-1794. Den er malt av H. G. Beenfeldt. På stranden ser vi tømmerstokker, kanskje mahogni og fargetre, slik «Fredensborg» tok med seg i lasten? Oksekjerra drar tunge sukkerfat, og flere tønner ligger på plassen. De ulike folketypene er vist i lett karikatur.

I Christiansted - 2
M/S Museet for Søfart, Danmark.

På den nederste akvarellen, også laget av offiseren H. G. Beenfeldt, kan vi se havneplassen på Christiansted fra sjøen. Bildet viser den lille øya Protestant Cay, fortet hvor Dannebrog vaier, og byen i fugleperspektiv. Ekserserende soldater sees på venstre side, og flere større seilskip ligger til ankers.

 Hver dag frem mot jul vil vi legge ut en ny artikkel. Disse finner du her.