Kongen av Assianthe

Akvarell av Nicolas Cammillieri. Tilhører KUBEN. AAM.B.556  
Akvarell av Nicolas Cammillieri. Tilhører KUBEN. AAM.B.556  

Skipet «Kongen af Assianthe» tilhørte Det Asiatiske Compagni i København. Det ble brukt som slaveskip i den siste perioden for dansk slavehandel. Med sitt navn kastet det ære over danskenes viktigste samarbeidspartner på vestkysten av Afrika, nemlig ashantifolkets hersker.

Ashantiriket omfattet på 17- og 1800-tallet det meste av nåværende Ghana. Den viktigste forutsetningen for rikets eksistens, var kontroll over produksjon av og handel med gull og elfenben, i tillegg til slaver. Ashanti-kongen var en mektig mann. Hans og rikets makt ble symbolisert ved «Den Gyldne Stol», som var en trone av gull. Kongen hadde stor fortjeneste fra slavehandelen og ville ikke bøye seg for det danske forbudet mot denne virksomheten fra 1803. Slavehandelen i området fortsatte.

Kongen Av Assianthe 2
Gouache av C.C. Parnemann. M/S Museet for Søfart, Danmark.

«Kongen af Assianthe» ble trolig bygd i Finland i 1797. Skipet tilhørte i årene etter 1800 rederen Isaac Leth i Arendal, derfor bokstavene IL på rederiflagget. Skipet ble ført av kaptein Ole P. Ugland fra Kolbjørnsvik. Skipet var kun kort tid i Arendals flåte, ettersom det ble kapret av et engelsk fartøy under Napoleonskrigene i 1808.

Hver dag frem mot jul vil vi legge ut en ny artikkel. Disse finner du her.