Tollinspektørens hjemkomst

Johannes Nicolai de Kløcker. Foto: KUBEN.
Johanne Kløcker, født Munk. Foto: KUBEN.
Nytt om gammelt. Artikkelserie fra KUBEN, Aust-Agder museum og arkiv. Publisert i Agderposten 1983-2004.

Ulf Hamran, Aust-Agder-Museet
Agderposten 2. november 1994

«Toldinspecteur Kløcker og Frue er kommet hjem efter langvarig Udenlandsopphold.»

Vestlandske Tidende var i gamle dager nøye med å berette hvilke notable reisende som enten ankom til eller avreiste fra Arendal med dampskipet – til Christiania, København, Hamburg osv.

Etter at Vestlandske Tidende ikke eksisterer mer, må vi la Agderpostens spalter bringe meddelelsen om at det hederskronte ektepar, Hr. Toldinspecteur, Ober-Krigscommissair, Ridder af Dannebrog, Johannes Nicolai de Kløcker og Fru Johanne Kløcker, født Munk, omsider er ankommet til sin hjemby efter et særdeles langvarig opphold i Paris, og sist på Korsika.

Da det er endel år siden paret forlot Arendal, vil det for den nulevende slekt være påkrevet med en presentasjon av de ankomne: Slekten von Kløcker, en gammel tysk adel, ble i 1760 opptatt i dansk adelsstand som offiserer. Herr tollinspektøren var født i Halden i 1788 og vokste opp som sorenskriversønn i Bamble i nedre Telemark, dengang i Bratsberg Amt.

I ufredstiden rundt århundreskiftet 1800, slo han inn på den militære løpebane. Som 20-årig fenrik ble han ridder av Dannebrog for sin tapperhet i kampen mot svenskene ved Berby i Østfold i 1808. Han tok avskjed fra hæren i 1811 som premierløytnant og overkrigskommissær.

I 1817 ble han utnevnt til tollkasserer, og i 1823 også til postmester i Kragerø.

Dermed kunne han tilby sin elskede, Frøken Johanne Munk, datter av den kjente dr. med. og amtsfysikus over Bratsberg amt Hans Munk, så sikre kår at de i desember 1818 kunne gifte seg.

At de både hadde god smak, og for en embetsfamilie temmelig gode økonomiske kår, ser vi av at ekteparet kort før de forlot Kragerø kunne oppføre den vakre hovedbygningen på Lystgården Rørvik og anlegge en praktfull have. Rørvik er fortsatt et vakkert anlegg.

Men de idylliske omgivelsene er ødelagt av påtrengende ny bebyggelse.

I 1824 avanserte Kløcker til tollinspektør i Arendal.

Her kjøpte han postmester Christian Petersens gamle og ufordelaktig beliggende hus på Tyholmen. Det lå nordvendt og inneklemt. Gavlpartiet vendte mot kanalen som skilte Tollbodholmen fra Nedre Tyholmen.

Det var brygge og en liten hage mot vannet foran huset.

For en kondisjonert familie, som endog førte «de» eller «von» foran sitt navn, var huset ingen passende bolig.

På terrenget foran det gamle huset og i tomtens fulle bredde sto derfor et nytt, elegant og tidsmessig palé i tre etasjer ferdig i 1826. Som offiser har Kløcker muligens tegnet huset selv.

Mer sannsynlig er det tegnet av en habil arkitekt i familiens hjemtrakter ved Skiensfjorden. «Skiensfjord-klassismen» har mange trekk fra stenarkitekturen, oversatt til tre: Nettopp slik vi ser det i Kløckers hus, hvor lånene fra bygninger av huggen sten er mange.

Samme året som huset sto ferdig, feiret Christopher og Maren Otte Fürst sitt gullbryllup.

Parets barn tilkalte den habile, dansk-norske maleren Carl Peter Lehmann (1796–1874) fra Bergen for å få jubilantene portrettert. Bildene ble så veltrufne at snart var «hele byen» malt av Lehmann – blant annet Kløcker og frue. Men disse portrettene deres er trolig gått med i en av bybrannene.

Lehmann vendte tilbake til Arendal i 1843. Da malte han atter tollinspektøren og fruen. Det er omhyggelig utpenslede, vakre og velholdte bilder med nesten fotografisk likhet med modellene.

På brystet bærer Kløcker sitt Dannebrogskors, og fru Johanne er i selskapskjole: Krinolinen var nå på mote.

Bildene gikk i arv til datteren Caroline Sophie Dorothea Kløcker (f. 1822) og hennes mann konsul Peter L. J. Lund. De oppførte det store murhuset ved Arendal Torv, som i dag Kristian Egeberg eier, etter bybrannen i 1863.

Deres datter, Caroline Marie (f. 1851) giftet seg med Didrik Herlofson.

De bosatte seg i Paris, hvor han var forretningsmann. Kløckerportrettene tilhørte Herlofson-familien i Paris i tre generasjoner inntil frøken Sigrid Herlofson (1924–1994) testamenterte dem til sin slektning Nicolai Benjamin Herlofson på Strømsbo Gård. Herlofson har nå forært maleriene til Aust-Agder-Museet.

Etter at de først blir utstilt et par måneders tid i museet, vil de, i forståelse med Herlofson, bli deponert til Arendal Bymuseum i Kløckers Hus.

Når tollinspektøren og fru Johanne igjen inntar plassene over sofaen i storstuen, er de omsider hjemme igjen etter sitt lange utenlandsopphold!


Referanser til KUBENs samlinger
Gjenstander: AAM.B.2641-2642, oljemaleri på lerret.
Aviser: PA-2421, Vestlandske Tidende.

Johannes Nicolai de Kløcker. Foto: KUBEN.
Johanne Kløcker, født Munk. Foto: KUBEN.
Nytt om gammelt. Artikkelserie fra KUBEN, Aust-Agder museum og arkiv. Publisert i Agderposten 1983-2004.