Natt på museet

170210B
SPENNING: Spente barn lurer på hvilke overraskelser som venter dem på Natt på museet en mørk høstkveld på Langsæ i 2009. (Foto: Agderposten)  
170210B
SPENNING: Spente barn lurer på hvilke overraskelser som venter dem på Natt på museet en mørk høstkveld på Langsæ i 2009. (Foto: Agderposten)  
Andre bidrag til spaltestafetten finner du her:

Av Jenny Eik Pilskog, museumspedagog, og Ingvild Velure, rådgiver/historiker, Aust-Agder museum og arkiv, KUBEN.
Agderposten, 10. februar 2017.

Svart senker natten seg, i stall og stue. Det er vi vant til. Men at museene også gjør krav på sin del av denne tiden på døgnet, og inviterer publikum til arrangementer i det magiske mørket, er et nytt og spennende, men – viser det seg – svært forklarlig fenomen.

De siste årene har man kunnet observere et mangfold av nattlig aktivitet i museumsverdenen. Kultur- og naturhistoriske museer i inn- og utland har åpnet dørene for publikum på tider av
døgnet hvor institusjoner som dette vanligvis er utilgjengelige og mørklagte. Lyset skrus ikke nødvendigvis på når publikum ankommer i sene kveldstimer heller, for ingrediensene i arrangementene er som oftest av det mystiske og litt skumle slaget. Da Aust-Agder kulturhistoriske senter – nå KUBEN – åpnet dørene for «Natt på museet» i oktober 2009, ble publikum hilst velkommen av en skvetten nattevakt, en mystisk bibliotekar og en levende gallionsfigur.

Men KUBEN er altså i godt selskap på dette området. Slottsfjellsmuseet inviterte i fjor høst til mørk høstvandring og jakt på gamle sagn- og eventyrfigurer. Historisk museum i Oslo arrangerte natt på museet i september, med temaet «Kropp, død og begravelse». Men også blant de store internasjonale museene arrangeres det omvisninger og arrangementer på nattetid. Flere utenlandske museer, blant annet Natural History Museum i London, har til og med overnatting for barn og voksne, til høye priser og med utsolgte plasser mange måneder i forveien. Dette populære museumsfenomenet fortjener definitivt å undersøkes nærmere.

Les hele artikkelen her:

Andre bidrag til spaltestafetten finner du her: