"Du ser det ikke før du tror det"

GC05900 Print
GC05900 Print

Historie/Samfunnsfag

Hvor mange slaver jobber for deg? Hvorfor er det flere slaver enn noensinne i verden, når slaveri ble forbudt allerede på 1800-tallet?

Dette diskuterer vi i utstillingen "Slavegjort". Elevene ser utstillingen og hører om slaveskipet "Fredensborg"s siste reise, som er både lokalhistorie og verdenshistorie.

"Fredensborg" seilte fra København i 1767 på en reise i triangelfart. Fra København til Afrika med våpen, krutt og brennevin. Fra Afrika til St. Croix i Karibia med elfenben, gull og slaver som skulle jobbe på sukkerplantasjene. Og fra St. Croix til København med sukker, bomull, fargetre og rom.

Men skipet kom aldri tilbake til København. På hjemveien fra St. Croix forliste skipet øst for Tromøy 1. desember 1768. I september 1974 ble vraket funnet av lokale dykkere, og utstillingen bygger på funnene fra de marinarkeologiske utgravningene som skjedde etter funnet. Alle protokoller og journaler fra skipet ble reddet ved forliset. Derfor kan vi følge reisen nesten time for time.

Dessverre er ikke slaveriet over, og i ustillingsdelen om det moderne slaveriet skal vi snakk eom FNs bærekraftsmål for 2030, om hva som gjør mennesker sårbare for slaveri, og hva vi som enkeltmennesker kan gjøre for å forandre på dette.

Maks antall elever: 25
Varighet: 90-120 minutter