a a a

Jeg fant, jeg fant!

Hvor kan jeg finne kilder?

Dersom en skal bruke skriftelige kilder til å belyse en problemstilling, vil et arkiv være en lur plass å begynne. Oversikten over hva som finnes i et arkiv finner du i katalogene. Det er i disse katalogene en begynner letingen etter kilder som kan være interessante. Det kan derfor være nyttig å vite litt om hvordan en katalog er organisert.

Den eller de som har produsert eller sendt inn arkivmaterialet, kaller vi for en arkivskaper. En oversikt over disse, finner du ofte i en hovedkatalog. Hovedkatalogen til Aust-Agder kulturhistoriske senter finner du her. Dersom du går inn i hovedkatalogen på bokstaven A, vil du litt ned på siden finne ”Amerikabrev, andre brev, Ålia”. Av andre opplysninger vil en her kunne se at dette arkivmaterialet er i fra Froland. Det er et personarkiv, altså et arkiv knyttet til en eller flere personer. Det dekker perioden 1852 til 1865. Det tar 0,01 m med plass, og er altså ikke et spesielt stort materiale. De siste opplysningene angir hvor arkivmaterialet befinner seg, status og hvordan det er merket. Dette er opplysninger som er viktigst for arkivarene som skal hente arkivmaterialet om du kommer på besøk, men det kan likevel være nyttig å vite litt om hva disse opplysningene innebærer. ”Amerikabrev, andre brev, Ålia” er et arkivmateriale som befinner seg i magasinet på Langsæ i reol nummer 51. Bokstaven A betyr at arkivmaterialet er avlevert som gave til arkivet, og at Aust-Agder kulturhistoriske senter står som eier. Er arkivet merket med en D, er arkivmaterialet er depositum. Det betyr at arkivskaper fortsatt eier arkivmaterialet. Tallkoden helt til høyre, angir arkivmaterialets plassering i reolen.

Alle arkivene er tilgjengelige på Aust-Agder kulturhistoriske senters lesesal.

Oppgave 1

Kilde 4 er et brev sendt til Clemet Olsen, Næs jernverk. Bruk hovedkatalogen og finn ut om Aust-Agder kulturhistoriske senter har noe arkivmateriale fra Næs jernverk.

Hovedkatalogen gir kun en oversikt over arkivskaperne. Ønsker en å finne ut mer om hva arkivmaterialet inneholder, finnes det egne kataloger som gir denne oversikten. For Næs jernverk finnes det for eksempel en egen katalog som viser dette.

Oppgave 2

I Kilde 4 kan en få inntrykk av at Knut Aanonsen, som sendte brevet til Clemet Olsen, har arbeidet på Næs jernverk. Se gjennom utdraget av katalogen over Næs jernverk. Kan du finne et eller flere arkivstykker som kunne vært interessante og sett nærmere på, for å få bekreftet denne antagelsen?

Hva passer sammen?

Av og til kan en komme bort i kilder som er uordnet. Da må en kanskje selv finne de bitene som passer sammen. Under kildegruppen konvolutter, finner du noen konvolutter som har inneholdt amerikabrev. To av konvoluttene har inneholdt to av amerikabrevene i kildegruppen amerikabrev.

Oppgave

Kan du finne ut hvilket brev som har vært sendt i hvilke konvolutter?

Hva står det egentlig her?

Når en har funnet en skriftlig kilde som en tror kan være med på å belyse problemstillingen, kan første utfordring ofte være å tyde skriften og språket i kilden. Når en skriver av en kilde tegn for tegn, kalles dette for å transkribere. De fem første brevene i kildegruppen amerikabrev er skrevet av på denne måten, og kalles da for transkripsjoner.

Oppgave 1

Under ser du en transkripsjon av deler av et amerikabrev, kilde 6. Det er imidlertid 4 feil i transkripsjonen. Kan du finne dem?



Bath Maine. 27 April 06
Hrr Politimester.
Jeg vil herved underrette deg om at jeg har faret isammen med Ole Olsen of Grimstad ombord i Amerikan Skonner Thomas W Hyden paa en reis fra Daryan Yr, til Bath; og det hendte sig den 4de Marts ….



Oppgave 2

Transkriber resten av kilden.

Kan jeg stole på denne kilden?

Et sentralt spørsmål når en arbeider med kilder, er kildens troverdighet. Ofte kan en finne samme opplysning i flere ulike kilder, og dette styrker kildens troverdighet. Andre ganger gir kilden opplysninger som en ikke kan finne i andre kilder. Uansett er det lurt å stille noen kildekritiske spørsmål.

Oppgave 1

I kilde 1 møter du Ole Simonsen som dro til Amerika i 1852. Bruk kirkebøkene og se om du kan få bekreftet utreisetidspunktet.
Slik gjør du: Gå inn på digitalarkivets oversikt over skannede kirkebøker. Velg fylke Aust-Agder og prestegjeld Froland. Til høyre får du da en oversikt over skannede kirkebøker fra dette distriktet. I og med at vi ønsker å få bekreftet en opplysning i fra 1852, må vi velge et register som inneholder dette årstallet. Velg 1843-1875 klokkerbok. Velg videre året 1852. Dersom du ikke finner Ole Simonsen her, går du videre til neste side.

Oppgave 2

Velg ut en eller flere kilder fra kildesamlingen. Gi en vurdering av kildens troverdighet og bruksområder. Bruk gjerne kildekritiske spørsmål fra læreverket du bruker.

Finnes det flere opplysninger?

Ofte vil bruk av en kilde kun være første skritt til å finne de svarene en er ute etter. Da må en bruke flere kilder til å belyse et spørsmål.

Oppgave

Kan du finne ut hvilket skip Ole Simonsen dro med til Amerika?
Tips: Se om nettstedet http://www.norwayheritage.com/ kan hjelpe deg.