Aust-Agder-Arv 2021

Bestill Aust-Agder-Arv 2021 fra vår nettbutikk 

Bjørn Aagard
Otto Johansen og hans kunstnervenner ved Fevik Badehotell [pdf]
Fevik Badehotell ble samlingssted for en rekke betydningsfulle norske kunstnere på 1930-tallet, da maleren Otto Johansen og hans kone fungerte som vertskap og eiere av hotellet. I denne artikkelen ser Aagaard nærmere på kunstnernes virke på Fevik, sett opp mot deres øvrige betydning i samtid og ettertid.

Gaute Molaug
Da sørlandsredere satset på gamle tankskip. En undersøkelse med utgangspunkt i Prebensen-arkivet på KUBEN [pdf]
I denne artikkelen tar forfatteren oss inn i de viktige endringsprosessene som fant sted i skipsfarten på Sørlandet i mellomkrigstiden, og ser på hvordan tankfart ble en satsning for rederiet Prebensen i Risør.

Hilde L. Austarheim
Stilige herrer eller skinnkledde karer? Menns klær på Merdø på 1700-tallet [pdf]
Austarheim følger her opp fjorårets artikkel om kvinneklær på Merdø. Med utgangspunkt i et omfattende empirisk materiale bely­ser forfatteren hvordan mennenes klesmoter manifesterte seg i uthavnssamfunnet på 1700-tallet.

Håkon Haugland
Fruktbare kystbygder eller nakne steinørkener? Omkampen om nedenesprivilegiene i Risør tolldistrikt på 1790-tallet [pdf]
Kontakten med utlandet var en forutsetning for befolkningsveksten på Agder. Haugland retter søkelyset mot en ny runde i kampen om nedenesprivilegiene på 1790-tallet. Denne gangen var det bor­gerne i Risør som ville avskaffe kystbefolkningens gamle rett til å frakte trelast til Danmark og korn hjem igjen.

Ingeborg Fløystad
Dansk bygg, baltisk rug, hollandsk ost, spansk salt [pdf]
Fløystad viser hvordan import av korn var en nødvendig forutsetning for befolkningen allerede fra tidlig tid. Hvor om maten fra og i hvilken grad var den en nødvendig del av befolkningens kosthold? Fikk denne avhengigheten av matimport konsekvenser for andre sider ved folks liv?

Egil Blomsø
For gammelt vennskaps skyld. Arven etter Dr. Gregory Torgerson [pdf]
Egil Blomsø skriver i sin artikkel om den norsk-amerikanske legen Gregory Torgerson (1830- 1874) og følger ham fra hans skoledager i Holt til han ender opp som medisinsk professor i Galveston. Torger­son var en av mange egder som reiste til Texas midt på 1800-tallet, i kjølvannet til den beryktede Johan Reinert Reiersen, redaktør av Christiansandsposten og forfatter av Veiviser for norske emigranter. 

Kristoffer Vadum
Faglige nettverk og agenter i distriktene. Diplomsamlingen ved museet i Arendal 1832-1870 [pdf]
Forfatteren ser i sin artikkel på hvilke innsamlingsstrategier og nettverksforbindelser som definerte arbeidet ved museet i de første tiårene etter etableringen i 1832, med særlig fokus på samlingen av gamle middelalderbre­v. Vi tar også en reise opp i Setesdal for å møte noen av museets agenter på den tiden.