Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Arendals Turnforening på UNESCOs dokumentarvliste

02.12.2014
Arendals Turnforenings Dameparti
Arendals Turnforenings dameparti rundt 1900. Fotograf: H.P. Nielsen  
Arendals Turnforenings Dameparti
Arendals Turnforenings dameparti rundt 1900. Fotograf: H.P. Nielsen  
2. desember 2014 ble arkivet etter Arendals Turnforening innlemmet i Norges dokumentarv. Turnforeningens arkiv er nå en del av et eksklusivt selskap med blant annet Norges Grunnlov, originalmanuskriptet til Henrik Ibsens ”Et Dukkehjem” og Thor Heyerdahls arkiv.

Norges dokumentarv er et register over dokumenter som har stor betydning for norsk historie, og er den norske delen av UNESCOs Memory of the World-program. 

Les mer om Norges Dokumentarv.

Bakgrunnen for at arkivet etter Arendals Turnforening tas opp i registeret, er at det er unikt i norsk sammenheng. I Norge finnes det få bevarte idrettsarkiv. Arkivet etter Arendals Turnforening er et unntak. Foreningen er landets nest eldste idrettslag, stiftet i 1857 av den østerrikske bokbinderen Joseph Stockinger. Arkivet er nærmest komplett fra stiftelsesåret og fram til i dag. I følge jurybegrunnelsen dokumenterer arkivet framveksten av den frivillige idrettsbevegelsen, som en bred folkebevegelse med stor innvirkning på norsk samfunnsliv. Videre forteller arkivet om tidlig rekruttering og om hva som motiverte til medlemskap.

Les mer om arkivet etter Arendals Turnforening.