Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Velkommen til en rekke spennende foredrag!

KK Bilde 1500X500px Vaar20201 A
KK Bilde 1500X500px Vaar20201 A

Siste onsdag i måneden, fra kl. 19.00, kommer det foredragsholdere og forteller om ulike temaer. Vi håper kulturkveldene kan være en kulturell møteplass der interessante emner blir snakket om og diskutert. Inngang: 90 kr. Bestill billetter på nett.

PROGRAM for våren 2022

NY DATO 2. februar - Polarpionerene fra Sørlandet
Norge har en lang og stolt historie som polarnasjon. Nasjonalheltene Nansen, Amundsen og polarskuta Fram står som bautaer i norsk polarhistorie. Men også et knippe sørlendinger har kjempet og slitt seg fremover i en islagt, kald og nådeløs natur.
Arkivar og historiker Yngve Schulstad Kristensen forteller historien om polarpionerene fra Sørlandet og gir samtidig et innblikk i den fascinerende polarhistorien.

23. februar - Den glemte privilegiestriden
Nedenesprivilegiene gav kystbefolkningen i Aust-Agder rett til å eksportere trelast fra egen skog til Danmark og korn tilbake igjen. Retten til å drive med handel, skulle egentlig være forbeholdt borgere i byene. Da de første byene i Aust-Agder ble etablert, førte det til konflikt om hvem som hadde rett til å drive med handel. Mest kjent er privilegiestriden i arendalsdistriktet på 1700-tallet. Mindre kjent er privilegiestriden i risørdistriktet på 1790-tallet.
I dette foredraget skal historiker Håkon Haugland se på bakgrunnen for denne striden, og hva som ble utfallet av den.

30. mars - Historisk fotografi som kunstverk i vår tid?
Foredraget drøfter hvordan tidlig fotografi fra perioden 1840–1880 kan betraktes som kunst og kulturuttrykk i vår tid. Ambisjonen er å belyse estetiske og kvalitative perspektiv ved de spennende samlingene av daguerreotypi, ambrotypi og annet tidlig fotohistorisk materiale som finnes på KUBEN.
Foredragsholder: Cecilie Authen (f. 1981) . Ceclie har i en årrekke vært ansatt som fotoarkivar ved Telemark Museum. Cecilie har mastergrad i tradisjonskunst, har tidligere studert komposisjon og er aktiv både som musiker og fotograf. Hun har kuratert og bidratt ved flere fotoutstillinger, og skrevet bøker om fotografi.

27. april - Vikinger som populærkultur
Hvordan ser du for deg en «ekte» viking? Mange har nok fått formet sine forestillinger om vikinger fra populærkultur, om det så er fra tv-serier, filmer eller dataspill. Et populært dataspill religionsviter Jane Skjoldli har sett nærmere på er Assassin’s Creed: Valhalla, hvor man spiller en norsk viking som drar til England og plyndrer klostre for å danne sin egen vikingkoloni. Hva forteller Assassin’s Creed om vikinger, og hva kan det fortelle oss om vår tids populærkultur?

25. mai - Det norske bibelbeltet - Geografiske og kulturhistoriske perspektiver
De store folkebevegelsene som vokste fram på 18- og 1900-tallet, kom hver på sitt vis til å prege tenkesett og samfunnsliv i Norge. Men de fikk skiftende gjennomslag utover i landet, noe som i sin tur skulle gi grunnlag for kulturelle motsetninger og nedfelle seg i valgsosiologiske mønstre. Den kristelige lekmannsrørsla fikk sterkest oppslutning i de sør- og vestlige kystområdene. Hvorfor ble det slik?
Professor emeritus i historie ved Universitetet i Agder, Bjørg Seland kommer til KUBEN for å snakke om hva det var med sør- og vestlendingene som gjorde dem til så ivrige pietister?

Billetter: 
Åpent for alle. Inngang: 90 kr.

Vi anbefaler at du forhåndskjøper billett på nett. Du kan selvsagt også kjøpe billett ved inngangen dersom det er flere ledige plasser. 

Velkommen! 


Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her
Jeg forstår, ikke vis denne meldingen igjen