Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Velkommen til en rekke spennende foredrag!

KK-bilde_1080x1920px_2023_B
KK-bilde_1080x1920px_2023_B

Siste onsdag i måneden, kl. 19.00, inviterer vi til foredrag med ulike temaer. Vi håper kulturkveldene kan være en kulturell møteplass der interessante emner blir formidlet og diskutert. 

PROGRAM for høsten 2023

30.08 Med fartstid i slavefarten v/ historiker Gunnar Molden.

Zacharias Allewel, kjent som Kinakaptein, var en av pionerene i Kina-handelen på 1700-tallet. Før han ble kaptein hadde han vært med på å frakte slavegjorte mennesker fra Afrika til Amerika. I dette foredraget vil Gunnar Molden ta for seg denne ukjente delen av Allewelts fartstid. Basert på undersøkelser i arkivet til det dansk-norske slavekompaniet vil han også reflektere over andre nordmenns deltakelse i slavefarten og slavehandelen generelt.

27.09 Havneguider som kulturhistorie v/ idehistoriker Torstein Arisholm

Farvannsbeskrivelser for sjøfarende er like gamle som sjøfarten selv, men havneguider for lystseilere er av langt nyere dato. I Norge kan genren spores tilbake til 1924.
I dette foredraget viser idehistoriker Torstein Arisholm hvordan disse praktiske hjelpemidlene også kan leses som faglitterære levninger og fungere som kilder til båtlivets historie - for eksempel hvordan Sørlandet ble etablert som båtfolkets arkadia.

25.10 En rød tråd i drakthistorien: duskene på beltet v/Mikkel B. Tin

Koblet opp mot KUBENs jubileumsutstilling «Stolt og staselig», vil temaet av foredraget naturlig nok være drakt og draktskikker.
Foredraget skal holdes av av dr.philos Mikkel BTin, forfatter og tidligere sjefskonservator ved Drammens museum. Han har sett på Åmli-bunaden og vil ta utgangspunktet i kvinnebeltet, nærmere bestemt duskene nederst på beltet. 

29.11 Barnehjemsgutten som ble krigshelt v/ Rolf Gunnar Jacobsen

Barnehjemsgutten Arthur Laurits Olsen fra Arendal reise ut med en seilbåt fra Barbu i 1907, bare 14 år gammel. Ferden endte i Australia, der han senere vervet seg til den australske hæren. Arthur kjempet under det berømte slaget ved Gallipoli i Tyrkia og på Vestfronten i Frankrike under 1. verdenskrig. Da 2.verdenskrig kom, vervet han seg på nytt og var med i kamper i Europa, i Afrika og i Asia.
Rolf Gunnar Jacobsen har siden 2010 jobbet sammen med Australian War Memorial Museum for å samle dokumentasjon om Arthur, blant annet 40 brev som ble sendt fra familie i Arendal til «Onkel Arthur» i Australia.  Arbeidet har resultert i en bok om Arthurs liv og Rolf Gunnar Jacobsen kommer for å fortelle den spennende historien om sin grandonkel som ble en av det Britiske Imperiets og Norges høyest dekorerte krigshelter.

Billetter: 
Inngang 90 kr. inkludert kaffe og kjeks. Bestill billetter på nett.
Gratis for årskortholdere. Kjøp årskort her. 

Vi anbefaler at du forhåndskjøper billetter på nett. Du kan selvsagt også kjøpe billetter ved inngangen dersom det er flere ledige plasser. 

Velkommen! 


Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her
Jeg forstår, ikke vis denne meldingen igjen