

Siste onsdag i måneden, kl. 19.00, inviterer vi til foredrag med ulike temaer. Vi håper kulturkveldene kan være en kulturell møteplass der interessante emner blir formidlet og diskutert.
PROGRAM for våren 2023
25. januar - Skeivhet til sjøs
Hvilke rom fantes for skeivhet til sjøs ca. 1950-1980? Bård Gram Økland er konservator ved Bergens Sjøfartsmuseum og vil fortelle om det pågående forskningsprosjektet ved museet som dokumenterer og belyser hvordan skeive sjøfolk opplevde tiden sin til sjøs. Dette er første studien av sitt slag i Norge og har så langt blitt presentert i boken «Skeiv lokalhistorie» utgitt av Nasjonalbiblioteket og i utstillingen «Skeive sjøfolk» på Bergens Sjøfartsmuseum. Foredraget vil belyse norsk sjøfart i tiårene etter krigen, gjerne omtalt som en gullalder, med en til nå lite kjent innfallsvinkel. Du vil få høre om blant annet mannssamfunnet om bord, mostanden mot skeive sjøfolk og de mulighetene som sjømannslivet kunne gi.
1. mars: Museets skjulte skatter
Denne kvelden vil du møte fortellerne Hilde Eskild og Jenny Eik Pilskog. Du vil få se gjenstandene og arkivstykkene og høre fortellingene som knytter seg til dem. Alle er basert på mer eller mindre sanne hendelser. Det blir dramatikk, slåssing, optimisme, forbudt kjærlighet, sjørøvere og mye mer.
29.mars: Seilskutetidas maler i Grimstad
Lauritz Hansen 1824–1895: malermester, dekoratør og oppdragsmaler
Et maleri kan fortelle mer enn tusen ord. I dette foredraget forteller Anne Tone Aanby og Knut Brautaset om hvordan Lauritz Hansens malerier kan fungere som viktige kilder til Grimstads historie. Grimstad hadde en framskutt plass i seilskuteeventyret på 1800-tallet; særlig ga seilskutebygging i Fjære-Grimstadregionen et stort fortrinn. Økonomisk overskudd ga skipsbyggmestre og redere mulighet til å la kunstneren og oppdragsmaleren Lauritz Hansen forevige deres livsverk i denne perioden med sine malerier som samtidsdokumentasjon.
26.april: Eldste kjente avbildning av setesdalsdrakten?
Norge har en lang og stolt historie som en nasjon med et mangfold av folkedrakter og bunader. Mange av disse ble kjente og avbildet i løpet av første halvdel av 1800-talet, og dermed innlemmet som del en stor nasjonal fortelling. Men noen ganger dukker det opp bilder som ikke er kjent fra før. Hvordan skal de da tolkes og forstås? Bli med Maria Börkroth på jakt etter de aller første tegningene av setesdalsdrakten. Det er et detektivarbeid som tar oss dypt inn i kildematerialet fra begynnelsen av 1800-tallet.
31. mai: Roald Skibsrud og Skibsplast: Et håndverk og en drøm
Skibsrud er et typisk eksempel på den norske plastbåtentreprenøren i slutten av 1950-årene og i løpet av få år bygde Roald Skibsrud opp et firma som produserte 300 båter i året med 11 ansatte og fra oppstarten i 1957 til 2007 produserte og solgte Skibsplast rundt 14 000 fritidsbåter. Jan Egil Hansen er konservator og jobber ved Vest-Agder museet og kommer til KUBEN for å fortelle den spennende historien om dette sørlandske plastbåteventyret.
Billetter:
Inngang: 90 kr. Bestill billetter på nett.
Gratis for årskortholdere. Kjøp årskort her.
Vi anbefaler at du forhåndskjøper billetter på nett. Du kan selvsagt også kjøpe billetter ved inngangen dersom det er flere ledige plasser.