Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Velkommen til en rekke spennende foredrag!

KK-bilde_1080x1920px_2023_B
KK-bilde_1080x1920px_2023_B

Siste onsdag i måneden, kl. 19.00, inviterer vi til foredrag med ulike temaer. Vi håper kulturkveldene kan være en kulturell møteplass der interessante emner blir formidlet og diskutert. 

PROGRAM for våren 2024

31.01 Agders giftig historie
Menneskets historie er spekket med gift. Gjennom århundrene har vi brukt en lang rekke giftstoffer i vår kamp for herredømme over naturen. I utgangspunktet har giften tatt knekken på fiender rundt oss. Ofte har den også tatt knekken på oss. Gift er i aller høyeste grad en del av vår kulturhistorie. I dette foredraget tar Anne Mette Seines med på en reise inn i Agders giftige fortid.

Anne Mette Seines er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder med tilknytning til prosjektet «Deadly Dreams – giftens kulturhistorie», der hun spesielt forsker på giftprotokoller fra skandinaviske apotek i tidsrommet 1796–1972. 

28.02 Arkeologiske undersøkelser på Agder i 2023 
Hvert år drar arkeologer rundt i Agder og leter etter spor etter fortidens mennesker. Den 28. februar kommer arkeologer fra Agder fylkeskommune og forteller om resultater fra deres mest spennende prosjekter i Agder i 2023. 

03.04 Laurits Arildsson, presten som ble drapsmann  
En gang i 1490 eller 1491, løftet presten Laurits Arildsson en stokk, og slo en mann til døde. Historiker Sveinung K. Boye har skrevet det andre bindet av Liv og lagnad i Landvik, og har tatt for seg perioden 1050–1536. 3. april kommer han til KUBEN og forteller om presten som ble drapsmann.

24.04: Kvinner i Nortrashipflåten 1940-1945
353 kvinner arbeidet i løpet av andre verdenskrig på norske handelsskip underlagt Nortraship. Skulder til skulder med sine mannlige kollegaer opplevde de torpederinger, bombing og en stor frykt for å miste livet til sjøs i krig. Sjøfolkene var en svært utsatt gruppe i krigen, og mange av dem mistet livet. Historien om de norske krigsseilerne har de siste årene blitt mer kjent blant annet gjennom filmen «Krigsseileren», historien om kvinnene som arbeidet om bord er derimot mindre kjent. I dette foredraget gir historiker Thea S. Eriksen en oversikt over hvem kvinnene som arbeidet på norske handelsskip underlagt Nortraship var, og hvilke utfordringer og muligheter de møtte på i krigsårene. 
Thea S. Eriksen er er utdannet historiker med master fra Universitetet i Agder. Hun har stillingen som historiker og formidler av krigsseilerhistorie ved Norsk senter for krigsseilerhistorie. 

29.05 Skeiv lokalhistorie – tre fortellinger fra Agder
I 2022 markerte vi Skeivt kulturår, i forbindelse med at det var 50 år siden avkriminaliseringen av homoseksualitet i Norge. «Skeiv lokalhistorie» oppstod som et nytt begrep i forkant av Skeivt kulturår. Med utgangspunkt i tre livshistorier fra 1800- og 1900-tallets Agder, vil historikeren Dag Hundstad vise hvordan oppmerksomhet rundt skeiv lokalhistorie kan bidra til å få fram glemte stemmer fra fortiden og gjøre den lokale og regionale historien mer mangfoldig. Dag Hundstad (f. 1976) fra Mandal er professor i historie ved Høgskolen i Innlandet.

Billetter: 
Inngang 90 kr. inkludert kaffe og kjeks. Bestill billetter på nett.
Gratis for årskortholdere. Kjøp årskort her. 

Vi anbefaler at du forhåndskjøper billetter på nett. Du kan selvsagt også kjøpe billetter ved inngangen dersom det er flere ledige plasser. 

Velkommen!