

Siste onsdag i måneden, fra kl. 19.00, kommer det foredragsholdere og forteller om ulike temaer. Vi håper kulturkveldene kan være en kulturell møteplass der interessante emner blir snakket om og diskutert. Inngang: 90 kr. Bestill billetter på nett.
PROGRAM for våren 2022
NY DATO 2. februar - Polarpionerene fra Sørlandet
Norge har en lang og stolt historie som polarnasjon. Nasjonalheltene Nansen, Amundsen og polarskuta Fram står som bautaer i norsk polarhistorie. Men også et knippe sørlendinger har kjempet og slitt seg fremover i en islagt, kald og nådeløs natur.
Arkivar og historiker Yngve Schulstad Kristensen forteller historien om polarpionerene fra Sørlandet og gir samtidig et innblikk i den fascinerende polarhistorien.
23. februar - Den glemte privilegiestriden
Nedenesprivilegiene gav kystbefolkningen i Aust-Agder rett til å eksportere trelast fra egen skog til Danmark og korn tilbake igjen. Retten til å drive med handel, skulle egentlig være forbeholdt borgere i byene. Da de første byene i Aust-Agder ble etablert, førte det til konflikt om hvem som hadde rett til å drive med handel. Mest kjent er privilegiestriden i arendalsdistriktet på 1700-tallet. Mindre kjent er privilegiestriden i risørdistriktet på 1790-tallet.
I dette foredraget skal historiker Håkon Haugland se på bakgrunnen for denne striden, og hva som ble utfallet av den.
30. mars - Historisk fotografi som kunstverk i vår tid?
Foredraget drøfter hvordan tidlig fotografi fra perioden 1840–1880 kan betraktes som kunst og kulturuttrykk i vår tid. Ambisjonen er å belyse estetiske og kvalitative perspektiv ved de spennende samlingene av daguerreotypi, ambrotypi og annet tidlig fotohistorisk materiale som finnes på KUBEN.
Foredragsholder: Cecilie Authen (f. 1981) . Ceclie har i en årrekke vært ansatt som fotoarkivar ved Telemark Museum. Cecilie har mastergrad i tradisjonskunst, har tidligere studert komposisjon og er aktiv både som musiker og fotograf. Hun har kuratert og bidratt ved flere fotoutstillinger, og skrevet bøker om fotografi.
27. april - Vikinger som populærkultur
Hvordan ser du for deg en «ekte» viking? Mange har nok fått formet sine forestillinger om vikinger fra populærkultur, om det så er fra tv-serier, filmer eller dataspill. Et populært dataspill religionsviter Jane Skjoldli har sett nærmere på er Assassin’s Creed: Valhalla, hvor man spiller en norsk viking som drar til England og plyndrer klostre for å danne sin egen vikingkoloni. Hva forteller Assassin’s Creed om vikinger, og hva kan det fortelle oss om vår tids populærkultur?
25. mai - Det norske bibelbeltet - Geografiske og kulturhistoriske perspektiver
De store folkebevegelsene som vokste fram på 18- og 1900-tallet, kom hver på sitt vis til å prege tenkesett og samfunnsliv i Norge. Men de fikk skiftende gjennomslag utover i landet, noe som i sin tur skulle gi grunnlag for kulturelle motsetninger og nedfelle seg i valgsosiologiske mønstre. Den kristelige lekmannsrørsla fikk sterkest oppslutning i de sør- og vestlige kystområdene. Hvorfor ble det slik?
Professor emeritus i historie ved Universitetet i Agder, Bjørg Seland kommer til KUBEN for å snakke om hva det var med sør- og vestlendingene som gjorde dem til så ivrige pietister?
Billetter:
Åpent for alle. Inngang: 90 kr.
Vi anbefaler at du forhåndskjøper billett på nett. Du kan selvsagt også kjøpe billett ved inngangen dersom det er flere ledige plasser.