Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Første sørlending i Antarktis

Er du interessert i polarhistorie? KUBEN er i besittelse av hittil ubenyttet arkivmateriale som forteller om den antagelig første Sørlendingen i Antarktis. I februar 1899 ankom Southern Cross-ekspedisjonen det Antarktiske fastland. Ombord var Hans Johan Johnsen (1874-1918) fra Tromøy utenfor Arendal. Han skrev dagbok om sine opplevelser under ekspedisjonen og han beskrev en strabasiøs overfart som inneholdt både kamp med isfjell og håndgemeng med en kjempepingvin. Dagboka hans er nå digitalisert og tilgjengelig for alle.

Tumblr Njuxgtuzjr1tzjtpgo1 1280

Tolv år før Amundsen         

Den 17. februar 1899 ankom D/S "Southern Cross" Kapp Adare på det Antarktiske fastlandet.  ”Southern Cross”-ekspedisjonen var en britisk ekspedisjon ledet av den norske polarhelten Carsten Borchgrevink. Ekspedisjonen hadde som formål å foreta den første overvintringen på det antarktiske kontinent, samt gjøre vitenskaplige og geografiske undersøkelser.  Selv om ekspedisjonen var britisk, bestod mannskapet på 30 personer hovedsakelig av nordmenn.  Ekspedisjonen var en av de aller første til Antarktis og den skulle være med å bane vei for en annen nordmann, nemlig Roald Amundsen, som nådde Sydpolen tolv år senere. 

Tromøy-gutten Hans Johan Johnsen hadde mønstret på som matros i Christiania 1. august 1898. Fartøyet som skulle føre han og resten av ekspedisjonen til Antarktisk var den dampdrevne ishavsskuta Pollux. Skuta var bygd ved Svinodden verft i Arendal og var konstruert av den kjente båtkonstruktøren Colin Archer. August 1898 forlot ”Southern Cross”, som båten nå var døpt, London med kurs mot isødet på den andre siden av kloden.

I kamp med en kjempepingvin

I dagboken forteller Hans Johan Johnsen om en strabasiøs tur gjennom pakkisen. I nesten to måneder kjempet ”Southern Cross” seg fremover mellom høye isfjell mot det antarktiske fastland. Underveis benyttet mannskapet seg av sjansen til å drive jakt på sel og pingviner. Den 24. januar 1899 skriver han: ”Vi tog 3 sæl og en kjæmpepigvin som jeg selv tog levende og da jeg holdt den i hovudet for at den ikke skulde bide mig, slog den mig med sine haarde svømmevinger på venstre haand saa at jeg blødde…” En del av dyrene som ble fanget ble stoppet ut og overlevert britiske museer ved hjemkomsten. Kjøttet ble imidlertid spist og Johnsen synes å sette pris på pingvinkjøtt. ”Pigvinkjødt er udmerket godt at spises, omtrent som alkekjød”, skriver han.

Ekspedisjonsskipet Southern Cross Ex Selfangstskuta Pollux Maleri Av Emil Rummelhoff 1931 Fartoeysbilder Boks 60
Ekspedisjonsskipet Southern Cross ex selfangstskuta Pollux. Maleri av Emil Rummelhoff 1931. 

Da "Southern Cross" ankom Kapp Adare 17. februar 1899 ble Hans Johan Johnsen med stor sannsynlighet den første sørlending som satte sine spor på det antarktiske kontinent. Det var kun et fåtall personer som hadde vært der tidligere. Den første som hadde satt sine fotavtrykk der var ekspedisjonens leder, Carsten Borchgrevink. Det hadde han gjort fire år tidligere, da han deltok i en hvalfangstekspedisjon. Da ble landgangen også gjort ved Kapp Adare. I 1899 ble det imidlertid opprettet en permanent base, bestående av to prefabrikkerte hytter som var tatt med fra Norge. Hyttene som fortsatt eksisterer ble brukt til den første overvintringen i Antarktis. Hans Johan Johnsen overvintret ikke, men ble med «Southern Cross» nordover mot New Zealand. Her brukte han og mannskapet ventetiden til å drive hvalfangst, før «Southern Cross» returnerte til Kapp Adare for å hente hjem overvintringslaget.

Ubesmittet av mennesker

Ekspedisjonen seilte så inn i Rosshavet for å gjøre vitenskapelige undersøkelser før den satte turen hjemover mot Europa. I dagboken skildrer Hans Johan Johnsen det rike dyrelivet og det fantastiske landskapet i Antarktis. Han skriver bl.a.: Det er dog rart at se endnu et sted på Jorden som er ubesmittet af Mennesker og af Støv og Røg.

Den 28. oktober 1900 ankom "Southern Cross" Gravesend i Storbritannia. Ved ankomst mønstret Johnsen av og reiste hjem til Norge. Etter ekspedisjonen fortsatt Johnsen å seile til sjøs, og fikk seg både styrmanns- og skippereksamen. Han bodde en periode i Texas i USA, men døde i 1918. I 1991 ble dagboken hans avlevert til Aust-Agder Arkivet (i dag Aust-Agder museum og arkiv).


Kilder:

Hans Johan Johnsens Dagbok fra Southern Cross ekspedisjonen (Arkivref: KUBEN, PA-1250,Johnsen, Hans Johan, F01 L0001), se arkivportalen.no. På bloggen Avtrykk kan du lese i dagboken hans. Klikk her for å gå rett inn i dagboken.
Vogt, David (2008). Vår glemte polarhelt – Carsten Borchgrevink og Southern Cross-ekspedisjonen 1898–1900. Oslo: Aschehoug.
Masdalen, Kjell-Olav: "Med Borchgrenvink til Antarktis", Agderposten 14.12.1991.
Folgerø, Bernt: "Hans fra Knubben nærmest Sydpolen", Agderposten 20.12.1991.

Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her
Jeg forstår, ikke vis denne meldingen igjen