Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Amtsdyrskue på Brekkemoen i 1907

Torbjørn Låg, Aust-Agder-Arkivet
Agderposten 17. august 1985

Den 29. juni i år hadde vi i spalten «Nytt om gammelt» et bilde som vi visste svært lite om. Det har kommet en hel rekke henvendelser om dette, slik at en nå vet nesten alt som er verdt å vite om det. Ikke alle opplysningene stemte helt overens, men ved å holde de forskjellige opplysningene opp mot hverandre og kontrollere mot andre kilder, tror vi nå at de opplysningene vi kan gi, med et par forbehold, er temmelig pålitelige.

Bildet er tatt på Vestre Brekka i Moland i forbindelse med et amtsdyrskue som ble holdt på Brekkemoen i 1907. Det var en viss usikkerhet om årstallet var 1906 eller 1907. Men i protokollen fra Landhusholdningsselskapets styremøte den 27/4 1907, står det at «Statsamtsdyrskuet for Østre Nedenes skal avholdes 24. mai i Brekke i Ø. Moland».

Personene på bildet er: Første rekke fra venstre: Iver Beisland, Landvik, Carl Udjus, Landvik, Lars O. Woie d.e., Moland, amtmann Lambrechts, amtsagronom Thorkildsen, statskonsulent Dølen og Lars Solberg, Holt. Andre rekke: Anders Haslestad, Moland, fogd Holfeldt, lensmann Ivar Fløystad, redaktør Jens Svendsen. Tredje rekke: ukjent, Ole Christensen Landbø, Moland, Jens Fredheim, Moland, Torje Olsen Solberg, Holt (med ryggen mot søylen) og stortingsmann Lars Skjulestad. På verandaen: Gunder Nilsen Brekke, Moland, seinere lensmann Guttorm Fløystad, Berthe Lillevoie (f. Brekke), Olav Ulltveit-Moe, Gjerstad, Inger Skjulestad (f. Brekke) og Eilif Brekke.

De personene det hefter størst usikkerhet ved er amtsagronom Thorkildsen og stortingsmann Skjulestad. Disse er det flere som har forvekslet. Vi er heller ikke alt for sikre på statskonsulent Dølen og Lars Solberg.

Et dyrskue i gamle dager var en folkefest, der høy og lav var til stede, og det var et yrende liv. Taler og premieutdeling hørte med. Aasmund Olavsson Vinje holdt i sin tid taler på dyrskuer. Redaktør Svendsen var benyttet som taler ved lignende arrangementer. Men en vet ikke om det var han som holdt talen i dette tilfelle.

Aust-Agder-Arkivet takker alle som har gitt opplysninger.

Referanser til KUBENs samlinger
Arkiv:
KA0918-PK, Austre Moland kommune, 25/L0001/01.

Se foregående artikkel, «Hvem kjenner dette?», Agderposten 29. juni 1985.Emneord:

Etter 1800,
Arkiv,
Foto,
Landbruk,
Kyststrøk


Fra amtsdyrskuet på Brekkemoen i 1907. Foto: KUBEN.


Nytt om gammelt. Artikkelserie.
Nytt om gammelt. Artikkelserie fra KUBEN, Aust-Agder museum og arkiv. Publisert i Agderposten 1983-2004.


Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her
Jeg forstår, ikke vis denne meldingen igjen