Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Hvem kjenner dette?

Torbjørn Låg, Aust-Agder-Arkivet
Agderposten 29. juni 1985

Aust-Agder-Arkivet får ofte gamle bilder i gave eller folk kommer hit med bilder som vi får lov til å avfotografere. Det er mange interessante bilder blant dem. Men dessverre er verdien av slike bilder ofte redusert fordi en har så få opplysninger om dem.

Det bildet vi ser her, er i så måte typisk. Det var Berit Guddal, Holt, som kom innom med dette.

På baksiden av bildet står årstallet 1907. Det er sannsynligvis året som det er tatt. Av personene på bildet så kjenner vi mer eller mindre sikkert 6 stykker. Mannen som sitter helt til venstre i første rekke er Arne Beisland fra Landvik. Ved siden av han sitter Carl Udjus, også fra Landvik. Mannen lengst til høyre er muligens Lars Solberg fra Holt. Han med flosshatt som står til høyre i andre rekke er redaktør Svendsen i Agderposten. Ved siden av han igjen, i uniformslue, har vi muligens lensmann Ivar Fløystad fra Moland. Bak han igjen, i lys hatt med ryggen mot verandastolpen, står Torje Solberg fra Holt.

Men det er også alt vi vet. Alle de andre personene er ukjente. Vi vet ikke hvor bildet er tatt og vi har ingen opplysninger om fotografen. Vi vet heller ikke hva slags forsamling dette er. Men her har en visse holdepunkter for gjetning.

Bildet er tatt i 1907 i god tid før bondepartiet ble stiftet i 1920, og alle de personene en kjenner var så vidt en vet venstrefolk på denne tida. Bildet kan derfor være fra et møte av venstre-politikere på fylkesplan. Det er også en liten mulighet for at det kan dreie seg om et møte i fylkes-landbruksselskapet, eller landhusholdningsselskapet, som det hette den gang. Men det kan godt være fra andre møter eller sammenkomster også.

Dette er altså situasjonen som møter de som arbeider med å bevare fotografier i svært mange tilfeller. Ja, det hender ikke så rent sjelden at en overhodet ikke har opplysninger om et bilde i det hele tatt. Derfor vil vi rette en bønn til alle som har eldre bilder, enten de nå kan tenke seg å gi dem fra seg, eller de bare vil beholde dem selv. Sørg for å notere ned det en vet om bildet. Det kan noteres under bildet i et album, på baksiden av bildet, eller på et eget ark dersom det er mye. De opplysninger som er særlig viktig å få med er navn på personer, hvor bildet er tatt, omtrent når det er tatt, og om det er knyttet til noen spesiell begivenhet. Enkelte ganger, når bildet viser arbeidssituasjoner, gammel redskap osv., kan det også være nødvendig å forklare hva motivet viser. Når de personene som i dag sitter inne med disse opplysningene går bort, forsvinner også deres viten hvis ikke noe er notert. Dermed mister bildene det meste av sin interesse både for de private eierne selv og i en kulturhistorisk sammenheng.

Og skulle det være noen som vet hvor bildet ovenfor er tatt, hvilken anledning det gjelder, eller kjenner flere av personene, vil vi være takknemlig om de sender oss et kort eller ringer Aust-Agder-Arkivet tlf. 21.666 eller 21.320.

Se oppfølgingsartikkel, «Amtsdyrskue på Brekkemoen i 1907», Agderposten 17. august 1985.Emneord:

Etter 1800,
Arkiv,
Foto,
Kyststrøk


Hvem kjenner igjen personene på dette bildet og i hvilken forbindelse er det tatt, undres man på Aust-Agder-Arkivet. Foto: KUBEN.


Nytt om gammelt. Artikkelserie.
Nytt om gammelt. Artikkelserie fra KUBEN, Aust-Agder museum og arkiv. Publisert i Agderposten 1983-2004.


Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her
Jeg forstår, ikke vis denne meldingen igjen