Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tannlegemøte i Arendal

Ulf Hamran, Aust-Agder-Museet
Agderposten 15. mars 1986

Bildet vi her presenterer, ble tatt i Arendal av H.P. Nielsen & Søn den 20. april 1902. Det er 84 år siden. 

Det viser deltagerne på «siste søndenfjeldske Tandlægemøde».

Møtet ble holdt etter initiativ av den aktive organisasjonsmann tannlege Fritz Singdahlsen, som i 1907 var med og stiftet Den søndenfjeldske Tandlægeforening, hvor han ble et ivrig medlem. Vi ser ham sittende helt til venstre i forreste rekke.

Fritz Singdahlsen var født i Bergen 1866 og tok tannlegeeksamen i 1892. Han praktiserte i Arendal helt til 1934.

Ved hans side står forsamlingens eneste kvinne, nemlig hans bror Haralds hustru Ingeborg Anette, f. Haug (1862–19..). Hun var uteksaminert tannlege 1901 og praktiserte i Arendal.

Deretter kommer Lars Johan Svensen (1878–19..). Han var sønn av skipsreder Henrik Bjørn Svensen og Maren Marcussen på Askerøya i Dypvåg, tok tannlegeeksamen 1899 og hadde praksis i Risør inntil han flyttet til Oslo.

Herren med Bismarck-skjegget er Harald Singdahlsen (1861–1913). Han var uteksaminert 1880 og praktiserte i Arendal sammen med sin bror og sin hustru.

Mannen ytterst til høyre er ukjent.

I bakre rekke står fra venstre: Tannlege Anders Marcussen Fredvik, født 1875 på Askerøya som sønn av skipsfører J.K. Marcussen og Edle Christophersen. Han tok tannlegeeksamen 1896 og hadde praksis i Tvedestrand. Sidemannen med snauklipt hår er trolig Martin Abusdal (1868–19..), sønn av kirkesanger Aasmund Abusdal i Øyestad og Petra Christine Gundersen. Han tok eksamen 1893 og drev praksis i Grimstad. Men det kan også være hans to år yngre bror Gunnar, som drev praksis på Byglandsfjord.

De følgende tre personer er ukjente. Nr. 6 i rekken er muligens Ferdinand Pfaff (1871–1916) som var sønn av barber- og frisørmester Hermann Pfaff i Arendal. Han praktiserte i Arendal og var ivrig medlem av søndenfjeldske Tandlægeforening hvor han var blant stifterne. Nr. 7 i rekken, ytterst til høyre, er ukjent.

De fleste av de ukjente på bildet er yngre mennesker, så det kan vel være noen blant leserne som kan hjelpe oss med å identifisere dem. Vi er takknemlige for ethvert tips.

Bildet stammer fra Fritz Singdahlsens kontor, tilhører i dag Aust-Agder Tannlegeforening, og oppbevares på Aust-Agder-Museet.

P.S.: Husk å skrive navn på gamle bilder De har liggende eller hengende! Det er ikke lett for senere generasjoner å måtte gjette seg til hvem de forestiller!

Referanser til KUBENs samlinger
Gjenstand: AAM.B.1836.DEP., innrammet fotografi.
Arkiv: DA-1172, Arendals Tandlægeforening.Emneord:

Etter 1800,
Museum,
Foto,
Foreninger og organisasjoner,
Helse og sosial,
Kvinner


Fra tannlegemøtet i Arendal i 1902. Foto: H.P. Nielsen & Søn.


Nytt om gammelt. Artikkelserie.
Nytt om gammelt. Artikkelserie fra KUBEN, Aust-Agder museum og arkiv. Publisert i Agderposten 1983-2004.


Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her
Jeg forstår, ikke vis denne meldingen igjen