

I Nesbyen på Eydehavn ble det i årene 1913 til 1916 oppført 12 murgårder som arbeider- og funksjonærboliger for ansatte ved Det Norske Nitridaktieselskap (Nitriden). Standarden i murgårdene var på den tiden svært moderne med innlagt strøm til belysning og kaldt vann i hver leilighet, samt vannklosett i kjelleren.
Etter at Nitriden ble nedlagt i 1975, overtok Moland kommune boligene. En firemannsbolig ble omgjort til museum. Man ønsket å ta vare på historien om det moderne industristedet Eydehavn fra etableringen i 1913 og fram til vår tid. De to hjørnesteinsbedriftene Arendal Smelteverk og Nitriden fikk en sentral plass. I dag er det Arendal kommune som eier murgårdene og museet.
Museet har en fast utstilling i 1. etasje om Eydehavnsamfunnet. Utstillingen rommer mange spennende temaer knyttet til industrien og samfunnet her.
Museets 2. etasje rommer en leilighet restaurert og innredet som en arbeiderbolig fra 1920-årene. De øvrige lokalene inneholder Sam Eyde-rommet, som benyttes som møterom; fagbevegelsens rom med bl.a. fagforeningsfaner; og utstillingen "Marens minner", en utstilling om kystkvinners arbeid i eldre tid. Museet har i tillegg skiftende utstillinger og magasin i kjelleren.
I jubileumsåret 2013 åpnet vi en utendørs utstilling plassert i Eydehavns gater. Utstillingen er basert på gatenavn med personnavn og gir et innblikk i Eydehavns historie gjennom disse personene. Utstillingen er fortsatt åpen, hele året, hele døgnet.
Styret i Eydehavn Museet arbeider bla. med utstillingene og arrangementene. Museumsstyret er representert ved Arendal kommune, Saint Gobain Ceramic Materials og Stokken historielag, og ledes av Gjermund Orrego Bjørndahl.
Eydehavn Museet mottar årlig økonomisk driftsstøtte fra Arendal Kommune.