Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Slemmedalskatten fra Grimstad

Slemmedal-bilde_1080x1920px_1_A
Slemmedal-bilde_1080x1920px_1_A
Utstillingsåpning: Søndag 8. september kl.13.

Gå ikke glipp av denne enestående muligheten til å se en av Norges nasjonalskatter og et av de aller mest kjente arkeologiske funnene fra Agder!

Slemmedalskatten er Norges nest største skattefunn fra vikingtiden. Den ble funnet på Støle i Grimstad, og funnet skapte store overskrifter i 1981. Høsten 2024 får du en sjelden sjanse til å oppleve Slemmedalskatten på KUBEN.  

Slemmedalskatten er en samling av gull- og sølvgjenstander. En gang omkring år 930 e.Kr. la noen ned disse gjenstandene på en liten berghylle på Støle i Grimstad. Gjenstandene ble enten lagt på berghylla som del av et rituelt offer eller de ble gjemt bort så ingen skulle ta verdisakene. De lå skjult i over 1000 år før de ble funnet ved en tilfeldighet. 

Skatten inneholder betalingsmidler, smykker, runer og gjenstander fra fjern og nær. Den viser en rikdom og et omfattende kontaktnett, men mest av alt rommer den vikingtidens mystikk.  

Slemmedalskatten ble vist i Grimstad og Arendal tidlig på 1980-tallet. I etterkant har den ved flere anledninger vært helt eller delvis utstilt på Kulturhistorisk museum i Oslo.

Nå har KUBEN fått låne gjenstandene for å vise dem for publikum på Agder. 

Utstillingen er åpen frem til 17.november.  

Utstillingen er finansiert av:

Slemmedal Logoer Samlet 3 2