Kulturkvelder våren 2019

Velkommen til kulturkveld på KUBEN siste onsdag i måneden kl 19. Gratis inngang.

30. januar: Agder og hvalfangsten

I år er det 175 år siden Arendalsskuta «17de Mai» dro på Norges første hvalfangstekspedisjon. Sam Bugge og Gustav Sætra forteller om Agders rolle i den norske hvalfangsten på 1800- og 1900-tallet. Vi får høre om Tromøyrederen O. B. Sørensens hvalfangst i Nord Norge, og sjøfolk fra Agders deltagelse i den moderne hvalfangsten i Sør Afrika.

 

27. februar: Sjøuhyrer i historiske kart!

Hvilke sjømonstre finner vi i gamle kart? I eldre tider var sjømonstre like virkelig for sjøfolk som havet selv. Professor Erling Sandmo, forfatter av boken «Uhyrlig», har studert kart og litteratur fra Nasjonalbiblioteket. Nå vil han gi oss en innføring i hvilke sjømonstre og andre mystiske skikkelser sjøfolk passet seg vel for. Velkommen til en uhyrlig kveld på KUBEN!

 

27. mars: Kjolekveld på KUBEN

Kjoler er en viktig del av kvinners kulturhistorie, og ulike kjoler formidler ulike deler av kvinners hverdag gjennom tidene. Kjoler er laget for å synes, dessverre er tekstil et av de vanskeligste materialene å stille ut. Men denne kvelden henter museumsansatte Ingvild Velure og Anne K. Pettersen frem kjoler fra samlingen som får vist seg frem!

24. APRIL: Peter Dahl fra Fjære - et globalt liv i opplysningstiden

Peter Dahl gikk til sjøs i ung alder og gjorde en strålende karriere. Som skipper, kjøpmann og reder la han seg opp en stor formue. Han samlet kunst og bøker, og grunnla Dahlske vgs i Grimstad. Prof. em. Finn-Einar Eliassen er kveldens foredragsholder. 

29. mai: På høye hæler i Amerika

Hvorfor dro ugifte Agder-kvinner til New York i årene 1946–1965? Hva søkte de og hva fant de i Amerika? Etnolog og forfatter Siv Ringdal har skrevet boken: "På høye hæler i Amerika", om unge Agder-kvinners liv og møte med etterkrigsårenes New York. Utvandrerhistorier har som oftest handlet om menn, men med denne boken løftes norske utvandrerkvinners – og Sørlandets – gjemte og glemte kulturhistorie frem.