Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Aust-Agder-Arv 2013

Aaks Pressebilde AA5B2EBF6
Omslagsbildet er fra Merdøgaard og er tatt av Karl Ragnar Gjertsen/AAks.  
AA Arv Lansering 017
Fra lanseringen på Litterært julebord. Foto: Odd Austarheim  
Aaks Pressebilde AA5B2EBF6
Omslagsbildet er fra Merdøgaard og er tatt av Karl Ragnar Gjertsen/AAks.  
Her kan du lese Aust-Agder-Arv 2013 digitalt!

Den trykte utgaven av årboka kan bestilles hos oss. Send henvendelse til postmottak@aama.no eller ring på telefon 37 01 79 00.

Har du problemer med å følge lenkene på denne siden? Årsaken kan være at du bruker Internet Explorer. Prøv i så fall en annen nettleser.

Anne Marie Falck
Med Gjøvdalskrusifikset som utgangspunkt
Anne Marie Falck setter søkelyset på en helt spesiell gjenstand fra kirkesamlingen på Aust-Agder kulturhistoriske senter; et middelalderkrusifiks fra Gjøvdal kyrkje i Åmli.

Roald Hanssen
Over grensa til Norge - på jakt etter arbeid: Svensk innvandring til Grimstad-området på 1800-tallet
Roald Hanssen har supplert tidligere kunnskap om svenskeinnvandringen. Han tar utgangspunkt i egne forfedre, og gir et levende bilde av hvordan svenskene opplevde møtet med grimstadområdet og det nye hjemlandet.

Siri Sande
Et skjermbrett på Merdøgaard
Sande øser videre av sine store kunnskaper når det gjelder samlingene ved AAks. Hun tar utgangspunkt i et skjembrettpå Merdøgaard skjærgårdsmuseum,malt på midten av 1700-tallet. Skjermbrettet har et mytologisk motiv som hun belyser fra et utall interessante perspektiver.

Ottar Werner Moen
Jacob Aall og bøndene på Vegårshei
I sin artikkel har Moen tatt utgangspunkt i gårder der han har slektsbakgrunn. Han lar seg overraske av bygdas en gang så vanskelige forhold til Jacob Aall på Nes jernverk etter Aalls mange eiendomskjøp på Vegårshei.

Johs. G. Torstveit
Eit steg på vegen mot røystrett for kvinner
Under arbeidet med boka «Storsvindel, bankkrakk og nytt politisk parti. Arendal 1886-1888» fant forfatteren Johs. G. Torstveit kildestoff som viser at arendalskvinnene markerte seg sterkt i de urolige tidene rundt «arendalskrakket» i 1886.

Ingeborg Fløystad
Stemmerett også for kvinner! - lokal stemmerettskamp 1890-1907
I år setter Ingeborg Fløystad søkelyset mot hva kvinner lokalt på Agder foretok seg for å vise at de ønsket stemmerett før 1913, med vekt på bidrag fra kvinner i Nedenes amt. Henstillinger fra kvinner lokalt om å få stemmerett kom særlig i forbindelse med stortingsforhandlingene i 1890, i 1901 og 1907.

Kari Hagelia Olstad
Magnhild Hagelia - første norske kvinne med presidenttittel
Magnhild Hagelia fra Gjerstad var Norges første kvinne med presidenttittel i Stortinget. Som stortingsrepresentant fra Aust-Agder markerte hun seg sterkt i debatter om kvinnenes rettigheter.

Hilde L. Austarheim
Den gamle uthavna Merdø
I år presenterer Austarheim viktig kunnskap om «Den gamle uthavna Merdø», som i sin tid var en av de viktigste uthavnene på Agderkysten. Ut fra ulike eldre kilder blir uthavnas oppkomst og endringer presentert.

Ingvild Velure
Spin-off effekter i barndommens dal
Høsten 2014 åpner utstilingen "Gå i barndommen!" på Aust-Agder kulturhistoriske senter. Velure gir en smakebit på utstillingen som kommer.

AA Arv Lansering 017
Fra lanseringen på Litterært julebord. Foto: Odd Austarheim