Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Agderseminaret 2023

02. nov 2023 kl. 09:00 - 03. nov 2023 kl. 15:00
Meld deg på her

Sted og identitet: tilhørighet og historiebruk på Agder i skyggen av to byjubileer

I 2023 markerer Arendal og Risør 300 år med bystatus. Nylig har både Mandal og Grimstad markert jubileer knyttet til disse stedenes bystatus. I flere av de mange kystbyene på Agder har det altså budt seg fram anledninger til å se seg tilbake for å spørre hvem man er, og hvem man har vært. Samtidig forteller jubileer og lignende markeringer ofte vel så mye om tiden hvor feiringen foregår som om fortiden som vekkes til live. De forteller ofte mindre om folks faktiske tilhørighet, enn om hvem som påberoper seg retten til å definere den i offentligheten. Jubileer er et middel til å skape identiteter, og dermed er de også politiske hendelser og kulturelle fenomener som er interessante å studere i seg selv.

Dette er utgangspunkt for årets Agderseminar med tema «sted og identitet». Hva betyr «stedet» - byen, lokalsamfunnet eller regionen – i dag? På den ene siden har økt urbanisering og migrasjon de siste femti årene utfordret «hjemstedet» som identitetsmarkør for mange mennesker. På den annen side skaper de samme prosessene nye spenninger mellom sentrum og periferi – en av de mest potente motsetningene i norsk politisk geografi. Når gamle, stabile rammer blir utfordret, kan det gi lokalsamfunnet ny aktualitet som identitetsmarkør. Det ser vi blant annet i de konfliktene som har oppstått i kjølvannet av kommune- og regionreformene de siste årene.

Vi inviterer til et seminar som tar opp spørsmål om historie, migrasjon og tilhørighet, om historiebruk og om hvem som skal ha definisjonsmakten over fortiden. Utgangspunktet er en Agderregion i spennet mellom tradisjon og endring, mellom by og land og mellom fortid og framtid.

Nytt av året er også at nylig uteksaminerte masterstudenter fra Universitetet i Agder foredrar om sine forskningsprosjekter.

Vi gjør oppmerksom på at programmet vil bli oppdatert.

Sted: KUBEN. Tid: Torsdag 2. og fredag 3. november.

Pris:
kr. 450 for en dag (inkl. lunsj).
kr. 800 for to dager (inkl. lunsj).

Program og påmelding her
Påmeldingsfrist: 22.oktober 

Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her
Jeg forstår, ikke vis denne meldingen igjen