Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Avskrift av protokoll og skipsjournal fra slaveskipet Fredensborg

Illustrasjon 2
Illustrasjon 2

På denne siden gjengis Gunnar Knutsen Asdals avskrifter fra to av de sentrale kildene som dokumenterer Fredensborgs siste ferd, nemlig kapteinens journal og skipsassistentens protokoll (Hoffmanns protokoll). De maskinskrevne avskriftene er bevart som del av Hartvig Dannevigs forskningsarkiv, som forvaltes av arkivavdelingen ved KUBEN (arkivsignatur DA-1212/1, L0016).

Avskriftene gir god oversikt over innholdet i de to kildene, men er ikke komplette. Fra kapteinens journal utelates mer eller mindre konsekvent alle tekniske detaljer om vær, kurs og posisjon. I tillegg er de første ukene etter Ferentz overtagelse som kaptein i desember 1768 fraværende. Hendelsene fra kaptein Kønigs sykdomsperiode er utfylt etter førstestyrmannens journal. I avskriftene fra skipsassistentens protokoll er i større grad dekkende i forhold til originalen, men de 30 første maskinskrevne sidene har gått tapt.

Det bør bemerkes at avskriftene ikke gir noen hundre prosent nøyaktig gjengivelse av ordlyden i kilden. Sammenlignet med originalen har de en mildt parafraserende form som sammenfatter kronglete formuleringer og normaliserer skriftbildet. 

Kapteinens journal

 

Skipsprotokollen

Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her
Jeg forstår, ikke vis denne meldingen igjen