Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Overrettssaksfører Michael Dedekam

Oversaksfører Michael Dedekam
Michael Dedekam (1841‐1896)  
Oversaksfører Michael Dedekam
Michael Dedekam (1841‐1896)  
Michael Dedekam (1841‐1896) var overrettsakfører i Arendal mellom 1875 til 1896. Både før og etter Arendalskrakket virket han som bobestyrer, gjennomførte auksjoner, samt krevde inn utestående fordringer på vegne av kreditorer.

Arkivet etter overrettsakfører Dedekam gir et unikt innblikk i krakkets konsekvenser. I hans regnskapsbøker, konkursbøker og inkassoprotokoller finnes det dokumentasjon på konkursene og tvangsauksjonene som oppstod som følge av krakket. Her finnes oversikt over virksomheter som gikk fallitt og kreditorenes krav til konkursboene. I kopibøkene får vi et innblikk i Dedekams arbeid med å kreve inn penger gjennom hans korrespondanse med kreditorene. I arkivet finnes det også dokumentasjon som sier noe om følgene av krakket, som emigrasjon og arbeidsledighet.

Arkivet etter Michael Dedekam ble gjenoppdaget i 2013 under en arkivopprydding. Det er uvisst når det kom inn, men antagelig har det stått urørt og bortgjemt i flere tiår. Arkivet kan bidra til å kaste nytt lys over en av Norgeshistoriens største økonomiske kriser. Som kildemateriale har det dermed relevans både i regional og nasjonal sammenheng.

Klikk her:

Bog No 1

 

De andre delene av arkivet

Bog No. 1 er ikke det eneste arkivmaterialet vi har fra Michael Dedekam. Protokollen er del av et mer omfattende arkiv på omkring 2,2 hyllemeter som gjør det mulig å nærme seg de samme problemstillingene fra ulike perspektiver. Arkivet består av Dedekams almanakker, kopibøker, inkasso‐ og auksjonsprotokoller, kassabøker over klienter og regnskapsbøker fra perioden 1871-1896. En fullstendig oversikt over arkivet finnes på arkivportalen.

Under følger en oversikt over arkivseriene oppstilt etter allment arkivskjema, samt en kort innholdsbeskrivelse.


B Kopibøker, 1878‐1892

Serien består av i alt 15 kopibøker fra perioden 1878‐1892. Serien inneholder Dedekams utgående korrespondanse. Det finnes et mottakerregister i hver kopibok. I kopiboken får vi et innblikk i Dedekams arbeid med å kreve inn penger gjennom hans korrespondanse med kreditorer.


C Almanakker, 1882‐1896

Serien består av i alt 11 almanakker fra perioden 1882‐1896. Her har Dedekam notert ned sine avtaler.


F Konkursbo 1886‐1889

Serien inneholder i alt regnskapsprotokoller fra virksomheter hvor Dedekam virket som bobestyrer etter konkurs. I utgangspunktet var denne serien langt større, men om lag 20 virksomheter ble skilt ut som egne arkivskapere. Blant konkursene som er dokumentert i denne serien er Arendal bryggeri, Arendals forbruksforening og forretningsmannen Mads Henrik Smith. Sistnevnte var sønn av Arendals rikeste mann, Julius M. Smith.


G Inkassasjonsprotokoller 1871‐1892

Serien består av i alt seks inkassoprotokoller fra perioden 1871‐1892. Serien gir et innblikk i hvem som skyldte hvem penger.


H Behandling av konkurs og auksjoner 1881‐1896

Denne serien består av fem protokoller og regnskapsbøker, deriblant Bog. nr. 1, omtalt ovenfor. I denne serien finnes også en auksjonsprotokoll fra 1881‐1891.


R Regnskapsbøker 1881‐1885

Serien omfatter Dedekams egne, samt sin betjents kassabøker. Til sammen 17 stykker fra 1875‐1885. I tillegg finnes det kassajournaler over klienter for perioden 1875‐1885.

 

Beslektet materiale

Som bobestyrer hadde Dedekam hånd om arkivmateriale fra mange av de bedriftene som ble rammet av krakket. Da Dedekams arkiv ble gjenoppdaget i 2013 inneholdt det derfor materiale fra en større gruppe bedrifter som nå er skilt ut som egne arkiver. De fleste av disse bedriftene er omtalt i Bog No. 1. Mer informasjon om de aktuelle arkivene finner du her:

Arendal kludeforretningLauritz Klifoths bakeriurmakerne Skaaland & Tofttannlege Mads Juellfedevarehandler Jacob Hiestandkjøpmann Aug. SteenersenA.E Olsens kolonialforretningskipsreder og gårdbruker O. N. Hiis og sønnen P.T Hiis kullforretningJhs. Samuelsens landhandelbaker Edvard ZakariasenLille Øiestad landhandelskipper Gunder BerthelsenArendal tobaksfabrikkjøpmannskvinnen Marie Tolfine Gundersenog Lauritz Dahls manufakturforetning.